Vitamīnu un minerālvielu trūkums organismā un kā to atpazīt

Ideālā gadījumā cilvēkam no pārtikas jāsaņem visas nepieciešamās minerāvielas un vitamīni, taču, tā kā tīru un dabīgu produktu pieejamība mūsdienās ir mazinājusies un aizstāta ar pārsvarā rūpnīeciski ražotiem pusfabrikātiem, kuriem trūkst lielāko daļu nepieciešamo mikroelementu, optimālai organisma funkcionēšanai bieži vien ir jāizmanto pārtikas piedevas (uztura bagātinātāji).

Svarīgo vitamīnu un minerālvielu trūkums var izraisīt nopietnas veselības problēmas, un pirms zāļu lietošanas jums jāpārliecinās, ka jūsu organisms ir līdzsvarā.

Ja organisma darbības stimulēšanai ir nepieciešami uztura bagātinātāji, pārliecinieties, ka to sastāvā esošie vitamīni ir kvalitatīvi un iegūti tiešām no dabīgiem avotiem. Kā arī klāt ir pievienoti visi dabā sastopamie mikroelementi un fermenti, lai nodrošinātu efektīvu vitamīnu organismā un nodrošinātu maksimālo atdevi. Pretējā gadījumā uztura bagātinātājs būs bezjēdzīgs, vai arī pat kaitīgs organismam.

Nospiediet šeit lai iepazītos ar dabīgo vitamīnu piedāvājumu Nahrin internetveikalā.

Zemāk būs īss dažādu svarīgo vitamīnu un minerālvielu aprakstu kopsavilkums, to loma optimālas organisma funkcionēšanas nodrošināšanai un kādas pazīmes liecina par to trūkumu.

VITAMĪNS A

A vitamīna deficīts organismā

Ietekme uz organismu: nepieciešams bērna augšanai, veselīgai ādai, matiem, zobiem, acīm. Nostiprina organisma noturību pret dažādām infekcijām. Nepieciešams gan vīriešu, gan sieviešu dzimumorgānu veselīgai darbībai un svarīgs augļa attīstībai sievietes grūtniecības periodā. Turklāt A vitamīns ir spēcīgs antioksidants un veicina organisma attīrīšanos no brīvajiem radikāļiem.

A vitamīna deficīta pazīmes: čūlas smaganās un mutē, slikta noturība pret slimībām, ādas problēmas, pasliktināta redze tumsā, blaugznas, trausli nagi. Sausas acis un nepietiekoši mitras gļotādas (acis, plaušas, kuņģa-zarnu trakts). A vitamīna deficits bieži vien izraisa blaugznas un sausu ādu.

A vitamins sastopams pārtikas produktos: aknas, siers, sviests, apelsīni un dzeltenie augļi un dārzeņi. Kā arī spinātos, brokoļos un kāpostos. A vitamīna pārdozēšana nav iespējama, taču, lietojot uztura bagātinātāju jāpieturās pie ieteiktā dinnakts daudzuma!

VITAMĪNS B1 (TIAMĪNS)

Ietekme uz organismu: nepieciešams augšanai, atbalsta visas nervu sistēmas darbībau, veicina efektīvu enerģijas iegūšanu no ogļhidrātiem. Veicina optimālu muskuļu, sirds un smadzeņu darbību un kuņģa sulas ražošanu.

B1 vitamīna deficīta pazīmes: atmiņas pasliktināšanos, mazinās koncentrēšanās spējas, muskuļu nespēks, trūkst enerģijas, rodās nogurums, parādās apetītes un svara zudumi. Cilvēks kļūst viegli aizkaitināms. Bieži rodās kuņģa-zarnu trakta traucējumi, anoreksija, neirīts. Smaga B1 vitamīna deficīta gadījumā var rasties beriberi slimība un multiplie iekaisumi, sirds mazspēja un tūska. Bērniem B1 vitamīna deficīts ātrāk izraisa pamanamos simptomus un rada nopietnas neatgriezeniskas sekas, pat izraisot sirds mazspēju.

B1 vitamīns pārtikā: dažādas sēklas, rieksti, raugs, kviešu dīgļi, auzu pārslu, cūkgaļa, topinambūrs, pilngraudu maize, aknas, vistas fileja, netvaicētie rīsi (ne pārslas!), lasis, pākšaugi.

VITAMĪNS B2 (RIBOFLAVĪNS)

Ietekme uz organismu: palielina enerģiju, palīdz izstrādāt antivielas. Veicina asins atjaunošanos, aknu reģenerāciju, atbalsta sirds un acu darbu. Riboflavīns ir nepieciešams normālai ādas, matu un nagu attīstībai un labas redzes uzturēšanai.

B2 vitamīna deficīta pazīmes: biežās plaisas mutes kaktiņos, biežās ādas infekcijas, acu radzenes iekaisumi, mēles iekaisumsi, izteikts kopējais vājums, depresija. Izraisa mēles un mutes gļotādu iekaisumu, smilšu sajūtu acīs, dermatītu ap degunu un acīm, ekzēmas, matu izkrišanu un augšanas aizkavēšanos bērniem.

B2 vitamīns pārtikā: aknas, mandeles, olas, siers, graudaugi, spināti, brokoļi. Diemžēl, B2 vitamīna saturs mūsdienas pārtikas produktos parasti ir ļoti zems. Tāpēc, lai sasniegtu tā optimālu līmeni, bieži vien ir nepieciešams lietot uztura bagātinātājus.

VITAMĪNS B5 (PANTOTĒNSKĀBE)

Ietekme uz organismu: palielina enerģiju, ietekmē matu veselību. Nepiecišams dzimumhormonu izstrādei, palīdz absorbēt olbaltumvielas, dzelzi un kalciju. Palielina noturību pret stresu, būtiski samazina antibiotiku (ja nepieciešams tādus lietot) toksisko iedarbību, aizsargā pret priekšlaicīgu novecošanos un grumbu veidošanos.

B5 vitamīna deficīta pazīmes: dermatīts, bieža caureja, čūlas uz mēles. Var veicināt agrīno demenci (Nespēja pilnvērtīģi piedalīties sabiedriskajā un darba dzīvē samazinātu smadzeņu darbības spēju dēļ. Daļa smadzeņu nervu šūnu beidz funkcionēt, zaudē savienojumus ar citām šūnām un iet bojā).

Vitamīns B5 (pantotēnskābe) pārtikā: Cilvēkiem parasti nav šī vitamīna deficīta, jo normālā uzturā tas ir atrodams pietiekamā daudzumā. Labi avoti ir aknas, riekstos, praktiski visas zivīs, pākšaugos, sēnes, olas, bioloģiski audzētajos mājputnos.

VITAMĪNS B6

Ietekme uz organiusmu: palīdz veidot hemoglobīnu un antivielas asinīs. Palīdz regulēt menstruālo ciklu, veicina olbaltumvielu metabolismu. Veicina bioaktīvo savienojumu, tai skaitā seratonīna, veidošanos organismā, atbalsta centrālo nervu sistēmu, palīdz absorbēt vitamīnu B12 un magniju.

B6 vitamīna deficīta pazīmes: dermatīts, krampji muskuļos, menstruālā cikla traucējumi.

B6 vitamīns pārtikā: aknas, vistas gaļa, zivis, avokado, brokoļi, paprika, banāni, liellopu gaļa. Kopumā B6 vitamīna deficīts rodas kopā ar citu B vitamīnu trūkumu. Tā kā B6 vitamīns ir iesaistīts olbaltumvielu sintēzē, palielinot fiziskās aktivitātes notiek muskuļu massas pieaugums.

VITAMĪNS B12

Ietekme uz ķermeni: Spēcīgākais zināmais antianēmiskais līdzeklis. Nodrošina hemoglobīna ražošanu organismā, atbalsta šūnu veselīgo proliferāciju, ogļhidrātu izšķīdināšanu un enerģijas atjaunošanu. Atbalsta reproduktīvo orgānu un nervu sistēmas veselīgu darbību.

B12 vitamīna deficīta pazīmes: nogurums, čūlas uz mēles, biežie vēdera aizcietējumi. Nervu sistēmas deģenerācija, nervozitāte, neirīts, atmiņas traucējumi, menstruālā cikla traucējumi (var kļūt par iemeslu sieviešu neauglībai), vispārējs vājums. Ilgstošs deficīts noved pie anēmijas, pasliktinās noturība pret traucējumiem un stresu, var rasties neatgrizeniski nervu sistēmas bojājumi.

SVARĪĢI! Īpaši B12 vitamīna deficītam pakļauti vegāni. Tas var izraisīt nopietnas veselības problēmas! Tāpēc, īpaši vegāniem ir ieteicam regulāri lietot uztura bagātinātājus kas stur vitamīnu B12.

B12 vitamīns pārtikā: aknas, liellopu gaļa, cūkgaļa, mājputni (vistas, tītars), olas, zivis, siers, piens.

Acerola un upenes

VITAMĪNS C

Ietekme uz organismu: veicina kaulu augšanu, brūču sadzīšanu, stiprina noturību pret dažādām infekcijām, nepieciešams veselīgas nervu sistēmas un smadzeņu darbībai. Nepieciešams veselīgai ādai, matiem, zobiem, kapilāriem, smaganām. Veicina dzelzs uzņemšanu organismā un hemoglobīna veidošanos. Stiprina imūnsistēmu un aktīvi piedalās praktiski visu hormonu veidošanā. C vitamīns ir svarīgs arī tauku dedzināšanā, jo tas ir iesaistīts karnitīna veidošanā. Nepieciešams cīņa pret alerģijām un aktivizē (saistoties ar smagajiem metāliem) kaitīgu vielu izdalīšanos no aknām.

C vitamīna deficīta pazīmes: biežā smaganu asiņošana, lēna brūču sadzīšana, depresijas, sāpes locītavās, kopējais nespeks.

C vitamīns pārtikā: dažādi augļi un dārzeņi, ogas, smiltsērkšķi, upenes, pipari, kazenes, zemenes, citrusaugļi. !!!-smēķētājiem C vitamins ir nepiecišams daudz vairāk!

VITAMĪNS D

Ietekme uz organismu: nepieciešams kalcija un fosfora uzņemšanai (nodrošina stiprus kaulus), svarīgs veselīgai nervu sistēmai, sirdij, ādai un vairogdziedzerim. Samazina diabēta risku kā arī stiprina organismu pret vairākām infekcijas saslimšanām.

D vitamīna deficīta pazīmes: trausli kauli un zobi, nogurums, depresija, bieži reiboņi, muskuļu nogurums.

D vitamīns pārtikā: galvenais D vitamīna avots ir saules gaisma. Diemžēl, Latvijas platuma grādos klimatiskajos apstākļos gandrīz visiem cilvēkiem trūkst D vitamīna saules gaismas trūkuma dēļ. Turklāt D vitamīnu varam iegūst no dzīvnieku izcelsmes pārtikas, piemēram, treknām zivīm, olām un aknām. Bet visvienkāršākais un efektīvākais veids ir uzņemt augstas kvalitātes D vitamīnu kā uztura bagātinātāju. Lietojot uztura bagātinātājus, noteikti jāievēro ieteicamā dienas deva!

VITAMĪNS E

Ietekme uz organismu: atrodās visās šūnu membrānās, novērš šūnu novecošanos, uztur normālu asinsspiedienu, atbalsta muskuļu veselību, regulē holesterīna līmeni asinīs. Tiek dēvēts arī par jaunības vitamīnu. Neaizstājām organisma kopējās imunitātes stiprināšanai, jo tas aizsargā sarkanās un baltās asins šūnas.

E vitamīna deficīta pazīmes: E vitamīna deficīts pasliktina vīriešu spermas kvalitāti. Sievietēm var negatīvi ietekmēt grūtniecības norisi. Ilgstoši zems E vitamīna līmenis organismā palielina sirds un asinsvadu slimību risku, audzēju risku. Izraisa anēmiju. Turklāt muskuļi kļūst vājāki, var rasties aknu un nieru problēmas. E vitamīna trūkums vājina sarkano asins šūnu membrānas un saīsina to dzīves laiku laiku.

E vitamīns pārtikā: augu eļļas (īpaši olīveļļa), sēklas, rieksti (īpaši mandeles), pilngraudu maize, avokado, paprika, aknas.

VITAMĪNS F (BŪTISKĀS OMEGA-3 UN OMEGA-6 TAUKSKĀBES)

Ietekme uz organismu: baro ādu, iedarbojās kopā ar vitamīnu D. Tas ir būtisks elements šūnu membrānās (nervu šķiedrās, smadzeņu šūnās) veselībā. Atbalsta reproduktīvo orgānu darbu.

F vitamīna (neaizvietojamo Omega-3 un Omega-6 taukskābju) deficīta pazīmes: ekzēmas, pūtītes, biežā caureja, liekā svara pieaugums, blaugznas, sausi nagi un mati.

MINERĀLVIELAS

Kliki ja leia organismile vajalikud mineraalid Nahrini e-poest!

NĀTRIJS

Ietekme uz organismu: iedarbojas kopā ar kāliju, lai uzturētu šķidruma un skābuma līdzsvaru organismā. Regulē nervu un muskuļu darbību.

Nātrija deficīta pazīmes: Nātrija deficīts izraisa krampjus muskuļos un kopējo organisma dehidratāciju. Savukārt nātrija pārpalikums veicina liekā šķidruma uzkrāsānos organismā, pārslogo nieres un paaugstina asinsspiedienu.

KĀLIJS

Ietekme uz organismu: iedarbojas kopā ar nātriju. !!!-nepietiekami uzņemās ja pārmērīgi tiek lietoti cukurs, alkohols un kafija! Piedalās ķermeņa enerģijas ražošanā un šķidruma (svarīgs elektrolītiskajos procesos organismā) līdzsvarā regulēšanā. Nepieciešams olbaltumvielu biosintēzei un ogļhidrātu metabolismam. Kālijs ir nepieciešams muskuļiem unnerve šūnām.

Kālija deficīta pazīmes: vājums muskuļos, palēnināti refleksi, biežie vēdera aizcietējumi, garīga dezorientācija, biežās galvassāpes, pazemināts cukura līmenis asinīs, nieru darbības traucējumi, asinsrites problēmas.

HLORS

Ietekme uz organismu: iedarbojas kopā ar nātriju. Regulē nepieciešamo pareizu hlora un nātrija līdzsvaru, kas savukārt uztur pareizo ūdens un skābuma līmeni organismā.

Hlora deficīta pazīmes: izraisa krampjus muskuļu un kopējo organisma. Savukārt hlora pārpalikums veicina liekā šķidruma uzkrāšanos, kas pārslogo nieres un paaugstina asinsspiedienu.

MAGNIJS

Ietekme uz organismu: iedarbojas kopā ar kalciju un fosforu kā vienu no svarīgākajiem elementiem kaulos. Regulē kalcija līdzsvaru organismā. Atbalsta nervu sistēmas darbību. Veicina labāku fizisko sniegumu. Atbalsta sirds darbību, regulē asinsriti.

Ietekme uz organismu: iedarbojas kopā ar kalciju un fosforu, atzīts kā viens no svarīgākajiem elementiem kaulos. Regulē kalcija līdzsvaru organismā. Atbalsta nervu sistēmas darbību. Veicina labākas fiziskās spējas. Atbalsta sirds darbību un regulē asinsriti.

FOSFORS

Ietekme uz organismu: iedarbojās kopā ar kalciju veidojot kalcija fosfātu, kas ir zobu un kaulu galvenā sastāvdaļa.

Fosfora deficīta pazīmes: vāji muskuļi, vājas koncentrēšnās spējas.

KALCIJS

Ietekme uz organismu: iedarbojas kopā ar magniju, fosforu un vitamīnu D, veidojot kaulus un zobus. Svarīgi nervu sistēmas darbībai, aktivizē nepieciešamos fermentus un atbalsta muskuļu darbību. Palīdz asinīm sarecēt. Regulē asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs.

Kalcija deficīta pazīmes: krampji muskuļos, spazmas, nervu sistēmas traucējumi, stipras muguras sāpes, trausli kauli (osteoporoze).

Kliki ja leia Nahrini vitamiinid e-poes.

Kliki ja leia organismile vajalikud mineraalid Nahrini e-poest!