Vairāk nekā 80 procentiem COVID-19 pacientu atklāts D vitamīna deficīts.

Datums: 2020. gada 27. oktobris. Avots: Endokrinologu biedrība Spānijā

Saskaņā ar jaunāko pētījumu, kas publicēts Endokrīnās sabiedrības žurnālā Clinical Endocrinology & Metabolism, vairāk nekā 80 procentiem no 200 COVID-19 pacientiem Spānijas slimnīcā ir D vitamīna deficīts. D vitamīna deficīts bija biežāk sastopams vīriešiem.

D vitamīns ir hormons, ko ražo nieres un kas kontrolē kalcija koncentrāciju asinīs un ietekmē imūnsistēmu. D vitamīna deficīts ir saistīts ar dažādām veselības problēmām, lai gan joprojām tiek veikti pētījumi par to, kāpēc hormons ietekmē citas organisma sistēmas. Daudzi pētījumi norāda uz D vitamīna labvēlīgo ietekmi uz imūnsistēmu, īpaši attiecībā uz aizsardzību pret infekcijām.

“Viena pieeja ir identificēt un ārstēt D vitamīna deficītu, īpaši augsta riska indivīdiem, piemēram, vecāka gadagājuma cilvēkiem, pacientiem ar blakusslimībām un pansionāta iemītniekiem, kuri ir galvenā mērķa grupa COVID-19,” sacīja pētījuma līdzautore Hosē L. Ernandess, Ph.D. no Kantabrijas Universitātes Santanderā, Spānijā. “D vitamīna ārstēšana ir ieteicama COVID-19 pacientiem ar zemu D vitamīna līmeni asins cirkulācijā, jo šai pieejai var būt labvēlīga ietekme gan uz balsta un kustību aparātu, gan imūnsistēmu.”

Pētnieki atklāja, ka 80 procentiem no 216 COVID-19 pacientiem slimnīcā Universitario Marqués de Valdecilla ir D vitamīna deficīts, un vīriešiem ir zemāks D vitamīna līmenis nekā sievietēm. COVID-19 pacientiem ar zemāku D vitamīna līmeni arī paaugstinājās iekaisuma marķieri, piemēram, feritīna un D-dimēra, līmenis serumā.

Citi pētījuma autori ir: Daniels Nans, Hosē M. Olmoss, Havjers Kreso un Viktors M. Martiness-Taboada no Kantabrijas universitātes; Marta Fernandeza-Ajaala, Meita Garsija-Unzueta, Migels A. Ernandess-Ernandess, Markoss Lopess-Hojoss, Manuels Gutierrez-Kuadra un Huans J. Ruiss-Kubilāns no Marqués de Valdecilla-IDIVAL slimnīcas Santanderē, Spānijā; Pedro Muñoz Cacho no Servicio Cántabro de Salud Santanderē, Spānijā.

Raksta avots: materiālus nodrošina The Endocrine Society (Edokrinologu Biedrība Spānijā). https://www.endocrine.org/news-and-advocacy/news-room/2020/study-finds-over-80-percent-of-covid19-patients-have-vitamin-d-deficiency