Pārmērīga skābju veidošanās? Kā uzlabot skābju-sārmu līdzsvaru.

Nogurums, nespēks un enerģijas trūkums? Pārmērīga skābju veidošanās organismā var ievērojami ietekmēt pašsajūtu. Kā atjaunot skābju-sārmu līdzsvaru, uzzināsiet šajā rakstā.

Kā atjaunot skābju-sārmu līdzsvaru?

Nogurums, nespēks un enerģijas trūkums? Pārmērīga skābju veidošanās var ietekmēt pašsajūtu. Mūsdienu uztura un dzīvesveida paradumi var viegli novest pie pārmērīgas skābju veidošanās organismā. Tāpēc daudzi cilvēki šodien saskaras ar nesabalansētu skābju-sārmu līdzsvaru – un daudzi nemaz nenojauš, ka pārmērīga skābju veidošanās var būt saistīta ar viņu piedzīvotajiem simptomiem, piemēram, nogurumu, izsīkumu un muskuļu sāpēm.

Kas ir skābju-sārmu līdzsvars?

Sabalansēts skābju-sārmu līdzsvars nodrošina, ka urīna pH līmenis ir ideālajā diapazonā no 7,35 līdz 7,45, kas ir viegli sārmainā stāvoklī. Organisma pH līmenis ir izšķirošs optimāli funkcionējošai vielmaiņai un tādiem procesiem kā elpošana, asinsrite, gremošana u.c. Dažādi faktori var veicināt palielinātu skābju veidošanos organismā.

Ietekmējošie faktori uz skābju-sārmu līdzsvaru:

  • Uzturs (sārmu vai skābju veidojoši pārtikas produkti)
  • Kustību trūkums
  • Pārmērīgas fiziskas slodzes
  • Stress
  • Nepietiekama šķidruma uzņemšana
  • Zāles

Kuri pārtikas produkti tiek uzskatīti par “skābju veidotājiem”?

Pārtikas produktu skābā garša nav sinonīma to iedarbībai uz organismu. Izšķirošas ir to ķīmiskās īpašības. Attiecībā uz skābju-sārmu līdzsvaru, mēs varam savus pārtikas produktus iedalīt trīs grupās:

Sārmu veidojoši pārtikas produkti:

  • Augļi un dārzeņi
  • Kartupeļi un ķirbji
  • Zaļie salāti
  • Diedzētas sēklas

Neitrāli vai gandrīz neitrāli pārtikas produkti:

  • Olīveļļa
  • Galda ūdens
  • Nesaldināta zāļu tēja

Skābju veidojoši pārtikas produkti:

  • Gaļa
  • Zivis
  • Olas
  • Graudaugi
  • Siers

Neitrāliem pārtikas produktiem nav būtiskas ietekmes uz mūsu skābju-sārmu līdzsvaru, kamēr skābju veidojošie pārtikas produkti līdzsvaru vairāk tiecas pārvietot uz skābo pusi, un sārmu veidojošie pārtikas produkti – uz sārmaino pusi.

Pārmērīgas skābju veidošanās sekas.

Ja skābju-sārmu līdzsvars ilgstoši ir nesabalansēts, var rasties dažādi nespecifiski simptomi. Biežākie simptomi:

  • Nogurums, izsīkums
  • Samazināta darba spēja, nespēks
  • Locītavu un muskuļu sāpes
  • Gremošanas problēmas, dedzināšana

Kā noteikt pārmērīgu skābju veidošanos?

  • Nespecifiski simptomi, piemēram, hronisks nogurums, samazināta darba spēja, galvassāpes utt. (skat. iepriekš)
  • pH līmeņa mērīšana urīnā pie ģimenes ārsta.

Alternatīvi pH līmeņa mērīšanai urīnā var veikt uztura dienasgrāmatas uzturēšanu un atzīmēt tajā pārtikas produktus kā skābju veidotājus vai sārmu veidotājus. Īpaša uzmanība jāpievērš arī šķidruma daudzuma un dzērienu veida pierakstīšanai, jo gāzētie dzērieni un kafija var būtiski ietekmēt pH līmeni daudziem cilvēkiem. Ar šādu dienasgrāmatu bieži vien ir iespējams vienkārši un skaidri noteikt organisma pH situāciju. Ja nepieciešams, dienasgrāmatu var apspriest ar uztura speciālistu.

Bufersistēmas mūsu organismā.

Skābes un sārmi, kas veidojas vielmaiņas laikā no uzturvielu noārdīšanās, organisms ne vienmēr var viegli neitralizēt. Pastāvīga skābju slodzes neitralizēšana var notikt uz veselības un pašsajūtas rēķina. Kaulu zudums un nierakmeņi, samazināta darba spēja un podagras problēmas ir tikai dažas no iespējamām sekām, kas saistītas ar lēnu pārmērīgas skābju veidošanās pieaugumu, kura kompensēšana organisma bufersistēmām kļūst arvien grūtāka.

Dažādas bufersistēmas mūsu organismā:

  • Asinis: satur vielas, kas absorbē lieko skābi
  • Plaušas: ar elpošanas palīdzību
  • Nieres: skābju izvadīšana
  • Kauli: sārmaino kalcija savienojumu izdalīšana no kauliem
  • Saistaudi: var uzglabāt skābes īslaicīgi 
  • Āda: skābju izdalīšana caur sviedriem

Basico minerālvielu komplekss, skābju-sārmu līdzsvaram.

Uztura bagātinātājs ar minerālvielām, mikroelementiem, inulīnu un selēnu. Līdzeklis skābju-sārmu līdzsvara optimizācijai. Apgādā organismu ar svarīgām minerālvielām. Minerālvielas kauliem, muskuļiem, nerviem, enerģijai. Veicina organisma attīrīšanos, uzlabo vispārējo pašsajūtu.