Imūnsistēmas stiprināšana ar dabas līdzekļiem un dabīgiem uztura bagātinātājiem.

Kā darbojas mūsu imūnsistēma un ko mēs varam darīt, lai būtu veseli saaukstēšanās un gripas sezonā? Daži sen pārbaudīti tautas līdzekļi, ar kuru palīdzību var ātri mazināt simptomus, kā arī sniegsim padomus, lai nodrošinātu imunitātes stiprināšanu ilgtermiņā.

Imūnsistēmas stiprināšana. Kā uzlabot imunitāti ar dabas līdzekļiem un dabīgiem uztura bagātinātājiem?

Kad mūs skar saaukstēšanās vai gripa, bieži jūtamies vāji un domājam: “Kāpēc tieši tagad?” Bet patiesībā vai ir kāds piemērots laiks saslimšanai? Kā tieši darbojas mūsu imūnsistēma, un ko mēs varam darīt, lai uzturētu stipru imunitāti? Daži sen pārbaudīti mājas līdzekļi, ar kuru palīdzību var ātri mazināt simptomus.

Imunitāte un imūnsistēma ir savstarpēji saistīti, bet tie apzīmē dažādas lietas.

Imunitāte ir organisma spēja pretoties infekcijām un slimībām. Tā ir aizsardzība pret patogēniem, piemēram, baktērijām, vīrusiem, parazītiem un toksīniem. Imunitāte var būt iedzimta (dabīgā) vai iegūta (adaptīvā). Iedzimtā imunitāte ir cilvēkam jau no dzimšanas, un tā nodrošina vispārēju aizsardzību pret daudziem mikroorganismiem. Iegūtā imunitāte attīstās dzīves laikā, saskaroties ar konkrētiem patogēniem, un nodrošina specifisku aizsardzību pret tiem.

Imūnsistēma ir bioloģisko struktūru un procesu kopums, kas organismā nodrošina imunitāti. Tā sastāv no dažādiem orgāniem, audiem, šūnām un molekulām, kas sadarbojas, lai atpazītu un neitralizētu patogēnus. Imūnsistēmas galvenie komponenti ir balto asins šūnu veidi, piemēram, limfocīti un fagocīti, kā arī orgāni un audi, piemēram, liesa, kaulu smadzenes, limfmezgli un aizkrūts dziedzeris.

Īsumā, imūnsistēma ir mehānisms, kas nodrošina imunitāti, bet imunitāte ir galvenais rezultāts, ko šī sistēma sasniedz – organisma spēja aizsargāties pret slimībām.

Augstas kvalitātes dabīgi uztura bagātinātāji arī var atbalstīt jūsu imūnsistēmu, piemēram, Nahrin augļu Narosan multivitamīnu sīrupi, Ehinācijas ekstrakts, D3 vitamīna kapsulas ar kalciju, Ingvera-Kurkuma dzēriens (nesatur cukuru) vai mūsu Kurkuma komplekss kapsulās. Vairāk par šiem uztura bagātinātājiem var uzzināt raksta beigās.

Uztura bagātinātāji imūnsistēmas stiprināšanai.

Lai nodrošinātu spēcīgu imūnsistēmu, ir svarīgi nodrošināt organismu ar pietiekamiem uzturvielu daudzumiem. Bieži vien mūsu uzturs nav pietiekami sabalansēts, un tas var radīt nepieciešamību pēc uztura bagātinātājiem. Kuri nevar uzturēt sabalansētu uzturu īpaši svarīgas ir šādas uzturvielas (šīs devas nevajadzētu pārsniegt):

VITAMĪNSIETEICAMĀ DIENAS
DEVA DIENĀ
IEDARBĪBA
Vitamīns D800 IU (20 mcg)Vitamīns D, kas pazīstams arī kā “saules vitamīns”, ir īpaši nozīmīgs imūnsistēmas normālai darbībai.
Vitamīns C95 mg – 110 mgVitamīns C veicina imūnsistēmas normālu darbību un palīdz mazināt nogurumu.
Selēns60 μg – 70 μgSelēns veicina imūnsistēmas normālu darbību.
Cinks8 mg – 14 mgCinks ir īpaši svarīgs normālai imūnsistēmas darbībai un ir būtisks vegāniem.
Omega-3250 mg EPA un DHAOmega-3 taukskābes palīdz uzturēt normālu smadzeņu darbību un redzi.

Kāpēc mēs saslimstam?

Tas, vai slimība (piemēram, gripa, vīrusu vai baktēriju izraisīta saaukstēšanās) uzliesmo un kā tā progresē, ir atkarīgs no mūsu imūnsistēmas spējas reaģēt uz šiem draudiem. Ja mūsu imūnsistēma ir stipra, mēs varam pat nejust, ka esam saskārušies ar patogēnu. Taču, ja organisms ir novājināts, tas nevar pietiekami ātri reaģēt uz infekciju, kā rezultātā mēs saslimstam.

Imūnaizsardzības divas sistēmas.

Imūnsistēma ir sarežģīta aizsardzības sistēma, kas palīdz organismam cīnīties pret slimībām izraisošiem vīrusiem un baktērijām. Tā darbojas divos līmeņos:

  1. Nespecifiskā imūnaizsardzība: Tā darbojas pret visu, kas tiek atzīts par “svešķermeni”.
  2. Specifiskā imūnaizsardzība: Veidojas pēc kontakta ar konkrētu patogēnu. Veidojas atmiņas šūnas un antivielas, kas ļauj ātri un mērķtiecīgi reaģēt uz to pašu patogēnu nākotnē. Tas ir iemesls, kāpēc mēs pēc vīrusu infekcijas parasti nesaslimstam vēlreiz ar to pašu vīrusu. Protams, ir arī izņēmumi. Baktērijas uzvedas citādi, un mēs varam atkārtoti inficēties ar to pašu baktēriju.

Kāda ir atšķirība starp baktērijām un vīrusiem?

Baktērijas iekļūst mūsu ķermenī un var patstāvīgi vairoties, tāpat kā cilvēka šūnas. Savukārt vīrusi nevar to darīt. Vīrusi uzbrūk mūsu šūnām un maina to ģenētisko informāciju.

Orgāni kas pieder pie imūnsistēmas:

  • Deguna un rīkles gļotāda
  • Mandeles
  • Limfmezgli
  • Tīmuss (aizkrūts dziedzeris)
  • Liesa
  • Zarnas
  • Urīnpūšļa un dzimumorgānu gļotāda
  • Kaulu smadzenes
  • Āda

Kā veselīgs dzīves veids var palīdzēt imūnsistēmas stiprināšanai?

Mūsu individuālais dzīvesveids un uzvedība tieši ietekmē imūnsistēmu. Šie preventīvie pasākumi atbalsta imūnsistēmu, jo veselīga dzīvesveida paradumi palīdz uzturēt imūnsistēmu stipru:

  1. Pietiekams miegs.
    Optimālais miega ilgums pieaugušajiem (26–64 gadi) ir no 7 līdz 9 stundām. Ne tikai ilgums, bet arī miega kvalitāte ir svarīga. Kvalitatīvs miegs ir svarīgs imūnsistēmas darbībai. 4 padomi mierīgam miegam:
    Bez televizora, datora vai telefona guļamistabā: Ekrānu zilā gaisma kavē melatonīna – “miega hormona” izdalīšanos. Šis hormons regulē nomoda fāzes cilvēka organismā un nogurdina, kad iestājas tumsa.
    Negatīvas domas atstājiet ārpus guļamistabas: Ja tas ir grūti, izmēģiniet autogēno treniņu 30 minūtes pirms gulētiešanas.
    Bez alkohola: Lai gan alkohols palīdz aizmigt, tas bieži izraisa pamošanos nakts otrajā pusē.
    Laba ventilācija: Piecu minūšu vēdināšana uzlabo skābekļa līmeni telpā un atvieglo aizmigšanu.
  2. Saunā vai pirtī iešana.
    Regulāri saunas apmeklējumi palīdz mazināt stresu, kas samazina saslimšanas iespējas. Augsta mitruma (īpaši tvaika sauna) mitrina gļotādas, tas īpaši palīdz plaušām aizsargāties pret patogēniem.
  3. Svaigs gaiss.
    Pastaigas palīdz samazināt svaru un uzlabo garastāvokli, stiprina imūnsistēmu un aktivizē asinsriti. Turklāt smadzenes tiek apgādātas ar skābekli.
  4. Sabalansēts uzturs un pietiekama šķidruma uzņemšana. Ieteicams dzert 1–2 litrus ūdens dienā. Šie 3 padomi jums palīdzēs: Novietojiet ūdens krūzi redzamā vietā un piepildiet to vēlreiz, tiklīdz tā ir tukša. Vienmēr ņemiet līdzi ūdens pudeli, kad dodaties ceļā. Iestatiet atgādinājuma piezīmes vai modinātājpulksteņus/taimerus, kā atgādinājumu padzerties.
  5. Līdzsvars, apmierinātība, saticība un pozitīva attieksme pret dzīvi.
    Katram ir sava stratēģija, kā mazināt stresu un būt apmierinātam un laimīgam. Šeit ir daži padomi no mums: progresīva muskuļu relaksācija/atslābināšana, joga, uzdevumu veikšana uzreiz un neatlikt tos, relaksējoša mūzika, apzināties vismaz 1 pozitīvu lietu katru dienu.
  6. Regulāri mazgājiet rokas.
    Lielākā daļa infekcijas slimību tiek pārnestas caur rokām, tāpēc regulāra roku mazgāšana, īpaši, pārnākot mājās no iepirkšanās, ir ļoti svarīga. Tas ir, lai aizsargātu sevi un savu ģimeni.
  7. Regulāras fiziskās aktivitātes vai sports.
    Skriešana, pastaigas, peldēšana. Ejiet svaigā gaisā, vingrojiet. Tas iedarbina jūsu organismu.

Nahrin dabīgi uztura bagātinātāji nodrošina pietiekamu daudzumu nepieciešamo vitamīnu dienas devu.

D vitamīns – stiprina imūnsistēmu.

Tā kā D vitamīna uzsūkšanās caur ādu un uzturu bieži vien nav pietiekama un ja ir D vitamīna deficīts vai ir paaugstināta nepieciešamība, ieteicams papildus lietot uztura bagātinātāju. Mūsu nepieciešamība pēc D vitamīna ir palielināta, īpaši tajos mēnešos, kad ir maz saules. Šveices Uztura biedrība iesaka 20 μg D vitamīna dienā cilvēkiem vecumā no 1 līdz 65 gadiem.

C vitamīns – nepieciešams spēcīgai imūnsistēmai.

Starp citu C vitamīns izraisa balto asins šūnu veidošanos, saistās ar brīvajiem radikāļiem un padara tos nekaitīgus un atjauno citus organismam svarīgus antioksidantus. Saaukstēšanās gadījumā, lielā patēriņa pēc, C vitamīna līmenis krasi pazeminās. Ja vēlaties papildināt C vitamīna līmeni, varat izmantot kvalitatīvus uztura bagātinātājus. Šveices Uztura biedrība iesaka 95 mg dienā sievietēm un 110 mg vīriešiem no 19 gadu vecuma. Smēķētājiem prasība ir pat nedaudz augstāka.

Kā atbalstīt savu imūnsistēmu ar dabīgiem tautas līdzekļiem.

Ir daudz dažādu dabisku līdzekļu, kas var palīdzēt mazināt saaukstēšanās un gripas simptomus:

1. Sīpolu un medus novārījums: Palīdz mazināt klepu un rīkles sāpes. Sīpolu sula ir klasisks mājas līdzeklis. Sīpolu antibakteriālā iedarbība kombinācijā ar medu ātri mazina klepu un kakla sāpes. Tomēr tas ir jālieto vairākas reizes dienā.

Tas darbojas šādi: Sīpolu nomizo, sagriež mazos gabaliņos un pārlej ar šķidru medu (Manuka medus ir dārgs, bet tam ir īpaši augsta antibakteriāla iedarbība). Ļaujiet tam ievilkties vismaz 30 minūtes, izkāš un pēc tam maziem malciņiem izdzeriet. Svarīgi: ļaujiet tam iedarboties un brītiņu pēc tam neko nedzeriet un neēdiet.

2. Silta tēja: Tēja no lakricas saknes, kumelītēm un citām zālēm palīdz pret dažādiem simptomiem.

Iekaisis kakls: Lakricas sakne = atkrēpošanas līdzeklis, antibakteriāls un pretvīrusu līdzeklis, kumelīte = nomierina kairinātas gļotādas un mazina patogēnu vairošanos.

Klepus: ceļmallapa (ceļteka), anīss un timiāns = mazina sauso klepu, veicina atkrēpošanu un pretiekaisuma līdzeklis.

Slikta dūša: Piparmētra, kumelīte vai ingvers.

3. Kakla skalošana ar sāls šķīdumu: Galda sāls mitrina un dezinficē gļotādu.

Sāls šķīdums: pilnībā izšķīdiniet ½ tējkarotes sāls uz 250ml ūdens un skalot ik pēc 2-3 stundām. Sāls šķidums iz jāizspļauj, nenorīt!

4. Kartupeļu vai biezpiena komprese (uz kakla vai krūtīm):

Kartupeļu komprese: Nomizojiet kartupeļus, sagrieziet tos mazos gabaliņos un vāriet 20 minūtes, līdz tie ir mīksti. Novietojiet karstos kartupeļus uz auduma vidusdaļas (piemēram, virtuves vai lina auduma) un ļaujiet tiem dažas minūtes atdzist (lai neapdedzinātu ādu tiešā saskarē). Salieciet auduma galus pāri kartupeļiem un viegli tos sasmalciniet. Pēc tam novietojiet kompresi uz krūtīm klepus gadījumā vai uz kakla, kakla sāpju gadījumā un turiet to līdz kartupeļi pilnībā atdzisuši.
Biezpiena komprese: Izmantojot nazi, aptuveni ½ cm biezumā uzklājiet biezpienu uz virtuves vai lina auduma. Salieciet malas un uzklājiet otru auduma slāni virsū. Novietojiet kompresi uz apstrādājamās vietas (krūtīm vai kakla) un turiet to 15–20 minūtes. Kad komprese kļūst cieta un silta, tā jānoņem. Procedūru atkārtojiet 1–2 reizes dienā.
Abām kompresēm ir nomierinoša un pretiekaisuma iedarbība.

5. Tvaika inhalācija: Atvieglo elpošanu un palīdz atbrīvoties no krēpām.

Lai veiktu tvaika inhalāciju, piepildiet katliņu ar 1 litru karsta ūdens un pievienojiet sauju žāvētu garšaugu (piemēram, kumelīšu ziedus), ļaujiet tam nedaudz atdzist. Pārklājiet galvu ar lielu dvieli vai segu un ieelpojiet silto tvaiku ar atvērtu muti (nedrīkst būt karsts, lai neapdedznātu elpcelus). Ieteicams veikt inhalāciju 1 līdz 3 reizes dienā 5 līdz 20 minūtes. Garšaugu aktīvās vielas tvaika ieelpošanas laikā tieši nonāk augšējos elpceļos un ātri sākt savu iedarbību. Inhalācijas laikā elpceļi tiek mitrināti, biezas gļotas/sekrēti tiek atbrīvoti un var izplūst, tiek atvieglots klepus. Inhalācijai ir pretiekaisuma un dezinficējoša iedarbība.
Šie garšaugi ir īpaši piemēroti:

  • Augšējiem elpceļiem: Oregano, liepu ziedi vai timiāns
  • Gļotu šķīdināšanai: Efeja, kumelītes, timiāns, eikalipts, kalnu priede
  • Pretiekaisuma iedarbībai: Kumelītes un timiāns

Deguna skalošanas ikdienā palīdz atbrīvot un iztīrīt deguna ejas no ikdienas piesārņojuma, piemēram, putekļiem un netīrumiem. Tas ir īpaši efektīvs, lai atbrīvotu aizsprostotas deguna ejas. Deguna skalošanu var viegli iekļaut ikdienas rīta rutīnā. Tas aizņem tikai dažas minūtes, bet ietekme uz mūsu veselību un labklājību ir ievērojama, īpaši, ja to regulāri veic. Aptiekās varat konsultēties ar ekspertiem un iegādāties sev piemērotu deguna skalošanas ierīci.

6. Dabiskas ēteriskās eļļas: Dabiska aizsardzība pret infekcijām, stiprina imūnstēmu.

Aizsardzība ar dabīgām ēteriskajām eļļām (bez sintētiskām u.c. piedevām)
Vairākas dabiskas ēteriskās eļļas var palīdzēt mazināt saaukstēšanos. Tām piemīt antibakteriālas, pretvīrusu un gļotu šķidrinošas īpašības, kā arī tās var stiprināt imūnsistēmu. Ēteriskās eļļas var lietot, piemēram, aroma lampās, ultraskaņas izsmidzinātājos, vannas ūdenī, inhalācijās, masāžas eļļās vai kompresēs.

Vairākas dabiskās ēteriskās eļļas var palīdzēt izārstēt saaukstēšanos. Tām piemīt antibakteriālas, pretvīrusu, atkrēpošanas veicinošas īpašības un var stiprināt imūnsistēmu.

Uzmanību: Lietojiet ēteriskās eļļas mēreni, nelielos daudzumos un nepārk bieži, jo pārāk bieža lietošana var izraisīt gļotādu izžūšanu. Par pareizu devu, īpaši lietošanai uz ādas un maziem bērniem, lūdzu, konsultējieties pirkšanas vietā.

  • Eikalipts: antiseptisks un gļotu šķīdinošs
  • Timiāns: veicina asinsriti, stimulē apetīti, antireimatisks
  • Kalnu priede: antiseptiska un gļotu šķīdinoša
  • Kadiķis: efektīvs gaisa attīrītājs (stipra dezinficējoša iedarbība), stimulē vielmaiņu, dziedējoša iedarbība uz urīnpūsli un nierēm
  • Niaouli – mirtes tējas koks: hroniskām deguna blakusdobumu iekaisumiem
  • Egles skujas: mazina stresu, izsīkumu un nervozitāti
  • Piparmētra: atvieglo galvassāpes un kakla sāpes, mazina krampjus un sāpes
  • Lavanda: nodrošina iekšēju siltumu un emocionālu līdzsvaru, mazina sāpes un spriedzi, palīdz pret izsīkumu
  • Salvija: palīdz ar problēmām kaklā, mutē, balsenē un rīklē

    Ingvers – sildoša un veselīga garšviela.

    Ingvers ir populārs garšaugs, kas piešķir ēdieniem pikantu asumu, neatkarīgi no tā, vai to lieto kā šotu, tēju vai sildošā zupā. Jau daudzus gadus tas tiek izmantots arī kā ārstniecības līdzeklis. Ingvera sakne ir pazīstama ar savām antioksidatīvajām un pretiekaisuma īpašībām.

    Imūnsistēmas stiprināšana ar Nahrin dabīgiem uztura bagātinātājiem.

    Lai nodrošinātu optimālu vitamīnu uzņemšanu un papildu enerģiju, var izmantot uztura bagātinātājus, piemēram, Narosan multivitamīnu produktus. Šie multivitamīni ir dabiski un kocentrēti tie ir uz augļu sulas bāzes ar iespaidīgu sastāvu: līdz pat 70% augļu sulas, tie satur 11 vitamīnus, minerālvielas un kviešu dīgstu vai ziedputekšņu ekstraktus. Kā arī D3 vitamīna kapsulas un citus produktus, kas stiprina imunitāti un veselību.

    Narosan Mellene ar Dzelzi un Varu.
    Dzelzs un varš ir svarīgi normālai asinsrades un imūnsistēmas darbībai.

    Narosan Aapelsīns ar Magniju.
    Šis produkts palīdz uzturēt optimālu enerģijas līmeni un atbalsta nervu sistēmas darbību.

    Narosan Sarkanās ogas ar Kalciju un Magniju.
    Šis uztura bagātinātājs nodrošina papildu minerālvielas, kas nepieciešamas kaulu veselībai un muskuļu funkcijai.

    Narosan Smiltsērķšķu ar Bacopa Monnieri auga ekstraktu un Aminoskābēm.
    Bacopa Monnieri atbalsta smadzeņu funkcijas, savukārt aminoskābes ir svarīgas organisma atjaunošanai.

    Narosan Tropic ar Cinku.
    Šis uztura bagātinātājs nodrošina papildu vitamīnu devu, lai stiprinātu imūnsistēmu.

    Ehinācijas ekstrakts ar Plūškoku, Kazenēm, C vitamīnu un Cinku. Ehinācija šķidrā veidā satur augstvērtīgu spiestu sulu no Echinacea Purpurea (purpursarkanā ehinācija), C vitamīnu, Cinku un augļu sulas no Plūškoka ogām un Kazenēm. Pateicoties C vitamīna un cinka pievienošanai, tiek atbalstīta normāla imūnsistēmas darbība un šūnu aizsardzība pret oksidatīvo stresu. Plūškoka ogu un kazeņu sula piešķir produktam izsmalcinātu, augļainu garšu.

    Vitamin D3 – vērtīgais saules vitamīns ar Kalciju Folijskābi un Nātru ekstraktu
    D3 vitamīna kapsulas ar kalciju palīdz uzturēt optimālu D vitamīna līmeni, kas ir svarīgi imūnsistēmas stiprināšanai.
    Mazi palīgi ar lielu iedarbību – mūsu D3 vitamīna kapsulas ar Kalciju. Tā kā D vitamīna uzņemšana caur ādu un uzturu bieži vien nav pietiekama, ieteicams lietot uztura bagātinātājus, ja ir D vitamīna trūkums vai paaugstināta nepieciešamība. It īpaši mēnešos, kad ir maz saules mūsu vajadzība pēc D vitamīna palielinās. D3 vitamīna kapsulas nodrošina organismamu ar papildu devu ar vērtīgo “saules” vitamīnu D3, folijskābi, kalciju un nātru ekstraktu.

    Ingvera-Kurkuma dzērien bez cukura ar C vitamīnu.
    Mazkaloriju dzēriens bez cukura lieliski garšo kā sildoša tēja vēsās dienās vai kā atsvaidzinošs dzēriens siltā laikā. C vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību, palīdz aizsargāt šūnas no oksidatīvā stresa. Ingvers un Kurkuma mazina iekaisīguma procesus, ingvers nodrošina organismam papildus siltumu, bet kurkuma ir spēcīgs dabīgs antioksidants. Šādā kombinācijā padara Ingvera-Kurkuma dzērienu par efektīvu līdzekli organisma aizsargspēju stiprināšanai, kā arī labs atbalsts elpceļu veselībai.

    Kurkuma komplekss, kapsulas.
    Vai jūs jau esat iepazinušies ar mūsu uztura bagātinātāju Kurkuma Complex kapsulām? Šīs kapsulas nodrošina organismu ar kurkumas, ingvera, zaļās tējas, piparu ekstraktiem un C, E vitamīniem.
    Austrumu kurkumas sakne tūkstošiem gadu tiek tradicionāli izmantota Āzijas reģionā, un tā ir pazīstama arī kā “superfood” jeb superēdiens. Kurkuma, kuru dažreiz dēvē arī par dzelteno ingveru, ir ingveru dzimtas augs. Nahrin Kurkuma komplekss kapsulas satur kurkumīnu ar augstu *biopieejamību, kuru uzlabo pievienotie pipari. Tas nodrošina, ka kurkuma var ļoti labi uzsūkties organismā.
    *Biopieejamība: daudzums un ātrums, ar kādu aktīvā viela nonāk asinsritē.