Aknu veselība un kā to uzturēt. Dabiski veidi, kā palīdzēt aknām.

Aknas iespējams attīrīt dabiskā veidā. Mēs bieži domājam par savu sirdi, plaušām un ādas veselību, taču bieži aizmirstam par savām aknām un aknu veselību, kā vienu no svarīgākajiem ķermeņa orgāniem. Aknas strādā nemanāmi, bet aknas ir mūsu ķermeņa galvenais detoksikācijas un gremošanas orgāns. Par laimi, ir vairāki veidi, kā mēs varam atbalstīt aknu veselību, visu pamatā ir veselīgs uzturs un aktīvs dzīvesveids! Papildus veselīgam uzturam un aktīvam dzīvesveidam aknu veselību var atbalstīt ar dabiskiem un kvalitatīviem uztura bagātinātājiem kas izgatavoti no, piemēram, artišoka un kurkumas, kas ir dabas doti augi, kas dabiski attīra aknas. Aknas ir būtisks metabolisks orgāns, aknas atbild par tādām svarīgām funkcijām kā toksīnu izvadīšana no organisma, olbaltumvielu sintēzes un citiem vielmaiņas procesiem. Aknām ir svarīga loma ogļhidrātu vielmaiņā, aknas piedalās hormonu ražošanā, uzturvielu uzglabāšanā un sarkano asins šūnu dalīšanā. Turklāt aknas darbojas kā papildus gremošanas orgāns, ražojot žulti, kas palīdz noārdīt pārtikā esošos taukus. Aknas piedalās daudzās bioloģiskās reakcijās, kas nepieciešamas normālām ķermeņa funkcijām, un aknas var veikt apmēram 500 funkcijas.

Aknu slimības.

Aknu slimības ir daudzveidīgas un var svārstīties no viegliem aknu iekaisumiem līdz nopietnām aknu slimībām, piemēram, aknu ciroze un aknu vēzis.

  • Taukainas aknas: Taukainas aknas ir stāvoklis, kad aknu šūnās uzkrājas pārmērīgs tauku daudzums. Galvenie cēloņi taikainai aknai ir neveselīgs uzturs, aptaukošanās, augsts holesterīna līmenis un pārmērīga alkohola lietošana. Lai novērstu taukainas aknas, ir svarīgi uzturēt veselīgu ķermeņa svaru, lietot sabalansētu uzturu un ierobežot pārtiku, kas ir bagāta ar taukiem un cukuru, kā arī ierobežot alkohola lietošanu.
  • Hepatīts: Hepatīts ir aknu iekaisums, ko var izraisīt vīrusi, alkohols vai noteiktas zāles. Ir pieejamas vakcīnas pret vīrusu izraisītu hepatītu (piemēram, B un C hepatītu). Lai izvairītos no alkohola izraisīta hepatīta un B hepatīta, ir svarīgi ierobežot alkohola lietošanu un ievērot drošas seksuālās attiecības.
  • Aknu ciroze: Aknu ciroze ir stāvoklis, kad aknu audus aizstāj rētaudi, kas traucē normālu aknu šūnu darbību. Galvenie cēloņi aknu cirozei ir alkohola pārmērīga lietošana, hronisks vīrusu hepatīts un taukainas aknas. Lai izvairītos no aknu cirozes, ir svarīgi izvairīties no alkohola pārmērīgas lietošanas, sekot līdzi aknu slimību riska faktoriem un ievērot veselīgu dzīvesveidu.
  • Aknu vēzis: Aknu vēzis var attīstīties no aknu cirozes vai vīrusu hepatīta. Papildus pie riska faktoriem ir alkohola pārmērīga lietošana, aptaukošanās un noteiktas aknu slimības. Lai novērstu aknu vēzi, ir svarīgi izvairīties no riska faktoriem, piemēram, alkohola pārmērīgas lietošanas un aptaukošanās, kā arī regulāri novērot aknu slimību simptomus. Kopumā, lai novērstu aknu slimības, ir svarīgi praktizēt veselīgu dzīvesveidu, tostarp lietot sabalansētu uzturu, veikt regulāras fiziskās aktivitātes un ierobežot alkohola patēriņu. Regulāras veselības pārbaudes var palīdzēt agrīni atklāt iespējamas aknu problēmas un aknu slimības un veikt nepieciešamos pasākumus to ārstēšanai. Turklāt ir svarīgi izvairīties no saskares ar hepatītu izraisošiem vīrusiem un ievērot veselības aprūpes speciālistu ieteikumus aknu slimību novēršanai un ārstēšanai.

Padomi aknu veselībai, normālai aknu darbībai:

Veselīgs uzturs aknu veselībai: Ēdiet sabalansētu uzturu, kas bagāts ar augļiem, dārzeņiem, pilngraudu produktiem, olbaltumvielām un veselīgiem taukiem. Izvairieties no pārmērīgas alkohola lietošanas, pārstrādātiem pārtikas produktiem un pievienotajiem cukuriem, lai palīdzētu uzturēt normālu aknu darbību un uzlabotu gremošanu.

Fiziskās aktivitātes: Regulāras fiziskās aktivitātes var atbalstīt un uzlabot aknu veselību, uzlabojot asinsriti, samazinot iekaisumu un palīdzot uzturēt veselīgu svaru.

Hidratācija normālai aknu darbībai: Pietiekami daudz ūdens dzeršana ir svarīga normālai aknu funkcijai, jo ūdens palīdz izvadīt toksīnus no organisma un atbalsta vispārējo šūnu darbību, tostarp aknās.

Uztura bagātinātāji aknu veselībai: Artišoks un Kurkuma ir dabas doti augi, kas palīdz uzturēt aknu veselību. Kurkuma satur kurkumīnu, kas ir pazīstams ar savām antioksidanta un pretiekaisuma īpašībām, kas palīdz uzturēt aknu veselību. Artišoks veicina žults ražošanu, kas palīdz uzlabot gremošanu.

Regulāras pārbaudes aknu veselībai: Regulāras veselības pārbaudes var palīdzēt agrīni identificēt iespējamas aknu problēmas un slimības un savlaicīgi veikt nepieciešamos pasākumus aknu ārstēšanai. Aknu slimību savlaicīga novēršana ir būtiska, lai uzturētu mūsu organisma veselību un labsajūtu. Aknu slimību novēršana ietver veselīga dzīvesveida ievērošanu, sabalansēta uztura lietošanu, regulāras fiziskās aktivitātes un alkohola patēriņa ierobežošanu.

Regulāras veselības pārbaudes un ārsta norādījumu ievērošana palīdzēs nodrošināt normālu aknu darbību un uzlabot gremošanu.

Aknu veselība: kā uzturēt normālu aknu darbību un uzlabot gremošanu.

Aknu attīrīšana un toksīnu izvadīšana, detokss. Nav noteikta “labāka laika” aknu attīrīšanai, jo aknas strādā nepārtraukti, lai attīrītu organismu no toksīniem (detokss). Tomēr ir noderīgi pievērst uzmanību aknu veselībai periodos, kad tiek lietota pārtika lielākos daudzumos vai lietots alkohols, piemēram, pēc svētkiem vai pēc pārēšanās, kad jūtama smaguma sajūta vēderā vai pēc alkohola pārmērīgas lietošas jūtamas paģiras, toksikācija, tad aknas ir lielākā stresā un aknām ir jdaudz jāstrādā, lai pārstrādātu lielo ēdiena daudzumu un izvadītu toksīnus no organisma.

Ir noderīgi arī veikt “pavasara attīrīšanu”, lai atvieglotu un attīrītu organismu no ziemas laikam raksturīgā, ēdot smagāku un treknāku ēdienu un bieži vien arī piekopjot iekštelpu dzīvesveidu, mazāk uzturoties ārā un ar mazākām fiziskām aktivitātēm. Normālai aknu darbībai un gremošanas uzlabošanai ir svarīga regulāra un veselīga aknu veselības uzturēšana un atbalstīšana, kas ir svarīga sastāvdaļa veselīgam dzīvesveidam un organisma labsajūtai un veselībai.

Aknu darbības uzlabošanai un aknu veslībai. Dabā sastopamie augi un uztura bagātinātāji no dabiskiem augiem.

  • Artišoks. Artišoks satur savienojumus, kas veicina žults ražošanu, kas savukārt atbalsta gremošanu un aknu funkciju.
  • Kurkuma. Kurkuma satur aktīvo savienojumu kurkumīnu, kuram ir antioksidanta un pretiekaisuma iedarbība. Tas atbalsta aknu veselību, samazina iekaisumu un oksidatīvo stresu.
  • Mārdadzis. Mārdadzis satur savienojumu, ko sauc par silimarīnu, kuram piemīt antioksidanta un pretiekaisuma iedarbība, kas atbalsta aknu veselību, aizsargājot aknu šūnas no bojājumiem.
  • Ķirbis. Ķirbju sakni vēsturiski izmantoja tautas medicīnā aknu veselības atbalstam. Tas palīdz uzlabot aknu funkciju un atbalsta aknu attīrīšanos.
  • Biešu sakne. Biešu sakne satur betainu, kas palīdz aizsargāt aknas no oksidatīvā stresa un iekaisuma.
  • Hlorella un spirulīna. Šīs saldūdens aļģes ir bagātas ar hlorofilu un antioksidantiem, kas atbalsta aknu detoksikācijas procesus.
  • Pilngraudu produkti. Papildus uztura bagātinātājiem ir svarīgi uzturā lietot daudz augļus, dārzeņus, pilngraudu produktus, produktus bagātus ar olbaltumvielām un veselīgiem taukiem, kas nodrošina nepieciešamās uzturvielas optimālai aknu funkcijai. Aknu veselībai svarīgi ir ierobežot pārmērīgu alkohola, pārstrādātu pārtikas produktu un pievienotā cukura lietošanu.
  • Hidratācija – šķidruma uzņemšana. Pietiekama šķidruma uzņemšana ir svarīga normālai aknu funkcijai, jo ūdens palīdz izvadīt toksīnus no organisma un atbalsta normālas šūnu funkciju darabības, tostarp aknās.

Regulāra fiziskā aktivitāte atbalsta aknu veselību, uzlabo asinsriti, samazina iekaisumus un palīdz uzturēt veselīgu svaru, kas ir svarīgi, lai novērstu taukainu aknu slimību.

Lai gan aknu atbalstošu pārtikas produktu un ieradumu iekļaušana ikdienas rutīnā var veicināt vispārējo veselību un labsajūtu, ir svarīgi konsultēties ar ārstu pirms jauna uztura bagātinātāja lietošanas vai arī pirms būtisku uztura izmaiņu veikšanas, it īpaši, ja ir veselības problēmas vai lieto medikamentus.

Turklāt ir svarīgi atcerēties, ka, lai arī daži pārtikas produkti un uztura bagātinātāji var atbalstīt aknu veselību, tiem vajadzētu būt tikai kā daļai no kopējā veselības uzturēšanas plāna un tam nevajadzētu būt vienīgajam veidam, kā “attīrīt aknas”, “izvadīt toksīnus”, “detokss”

Artišoks un Kurkuma dabas doti augi aknu veselības uzturēšanai.

Artišoks ir ļoti noderīgs aknu veselībai:

  • Žults ražošanas veicināšana: Artišoks satur savienojumus, piemēram, cinarīnu un silimarīnu, kas stimulē žults ražošanu aknās. Žults spēlē svarīgu lomu gremošanā, īpaši tauku sadalīšanā un uzsūkšanā. Paaugstināta žults produkcija var palīdzēt uzlabot gremošanu un veicināt toksīnu izvadīšanu no organisma.
  • Antioksidanta īpašības: Artišoks ir bagāts ar antioksidantiem, tostarp flavonoīdiem un polifenoliem, kas palīdz aizsargāt aknu šūnas no oksidatīvā stresa izraisītiem bojājumiem. Oksidatīvais stress rodas, kad brīvo radikāļu ražošana pārsniedz organisma spēju tos neitralizēt. Antioksidanti artišokā palīdz neitralizēt brīvos radikāļus, novēršot iekaisumu un aknu šūnu bojājumus.
  • Aknu attīrīšanas atbalsts: Aknas ir galvenais orgāns toksīnu izvadīšanai no organisma, sadalot un izvadot tos no asinīm. Artišoki satur savienojumus, kas atbalsta aknu attīrīšanas procesus, palielinot fermentu aktivitāti, kas iesaistīti toksīnu izvadīšanā. Tas palīdz aknām efektīvi izvadīt toksīnus un atkritumvielas no organisma.
  • Holesterīna regulēšana: Artišoks satur savienojumus, piemēram, cinarīnu, kas ir pierādījuši labu efektivitāti holesterīna līmeņa pazemināšanā. Augsts holesterīna līmenis var veicināt taukainās aknu slimības un citas aknu slimības. Regulējot holesterīna līmeni, artišoks var atbalstīt vispārējo aknu veselību.
  • Pretiekaisuma īpašības: Hronisks iekaisums ir izplatīta aknu slimību, piemēram, hepatīta un taukainās aknu slimības, iezīme. Artišoki, pateicoties augstajam antioksidantu saturam un citiem bioaktīviem savienojumiem, ir pretiekaisuma īpašības. Samazinot iekaisumu, artišoki palīdz aizsargāt aknu šūnas un atbalsta vispārējo aknu funkciju.

EFSA (Eiropas Pārtikas nekaitīguma norādes) par artišoku:

  • Atbalsta aknu un sirds veselību
  • Atbalsta gremošanu
  • Veicina gremošanas sistēmas normālu darbību
  • Mazina diskomfortu zarnās (vēdera uzpūšanās, pilnuma sajūta, slikta dūša)
  • Var samazināt asins lipīdu (triglicerīdu, holesterīna u.c.) līmeni
  • Atbalsta svara samazināšanu

Artišoku pievienošana uzturam, tādā veidā kā, vārīts, tvaicēts vai kā ēdiena sastāvdaļa, ir veids, kā garšīgi atbalstīt aknu veselību. Tā kā artišoks mūsu reģionā nav izplatīts, tad ērts veids, kā izmantot un uzņemt artišoka labās īpašības, ir lietot to ar uztura bagātinātājiem.

Nahrin produktos izmantotais artišoks tiek audzēts Rietumfrancijā. Ražotājam ir ilggadēja pieredze artišoku audzēšanā, un tam ir GMP, ISO22000, HACCP un ECOCERT sertifikāti. Artišoks aug ražotāja galvenās mītnes apkārtnē, un ekstrakts tiek iegūts tajā pašā dienā, kad tie tiek novākti. Tas garantē augstākās kvalitātes un svaigu artišoka ekstraktu, ko mēs izmantojam savos produktos.

Artišoka eskstrakta dzēriens aknu veselībai. Uzlabo kuņģa-zarnu trakta darbību, veicina toksisko vielu izvadīšanu no organisma, 500ml.

Ceļojot pa Vidusjūras reģionu, var pamanīt, ka artišoks bieži ir ēdienkartēs, it īpaši tas tiek piedāvāts vakariņu laikā, lai uzlabotu gremošanu un aizsargātu aknas no vīna negatīvās ietekmes uz aknām.

Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka, lai gan artišoks ir noderīgs, tam vajadzētu būt kā daļai no sabalsēta un veselīga uztura, kas galvenokārt ietver dažādus augļus un dārzeņus, pilngraudu produktus un olbaltumvielas, lai uzturētu labu organisma veselību un labsajūtu un nodrošinātu normālas aknu funkcijas. Cilvēkiem ar aknu slimībām svarīgi pirms būtisku uztura izmaiņu veikšanasun uztura bagātinātāju lietošanas ir jākonsultējas ar ārstu.

Kurkuma: Kurkuma ir noderīga aknu veselībai vairāku iemeslu dēļ:

Kurkuma, spilgti dzeltena garšviela, kas bieži tiek izmantota Āzijas virtuvē un tradicionālajā tautas medicīnā, ir pazīstama ar savām spēcīgajām pretiekaisuma un antioksidanta īpašībām.

Lūk, dažas no kurkumas priekšrocībām aknu veselībai:

  • Kurkumas saturs: Kurkuma satur bioaktīvo savienojumu, ko sauc par kurkumīnu, kas ir atbildīgs par daudzām veselībai labvēlīgajām īpašībām. Kurkumīns ir plaši pētīts tā pretiekaisuma, antioksidanta un hepatoprotektīvās (aknu aizsardzības) iedarbības dēļ.
  • Antioksidanta īpašības: Kurkumīns darbojas kā spēcīgs antioksidants, kas noārda brīvos radikāļus un neitralizē oksidatīvo stresu aknās. Oksidatīvais stress var bojāt aknu šūnas un veicināt tādu aknu slimību attīstību kā taukainā aknu slimība, hepatīts un ciroze. Samazinot oksidatīvo stresu, kurkumīns palīdz aizsargāt aknu šūnas no bojājumiem.
  • Pretiekaisuma iedarbība: Hronisks iekaisums ir cieši saistīts ar aknu slimībām, tostarp bezalkoholisko taukaino aknu slimību (NAFLD) un alkoholisko taukaino aknu slimību (ALD). Kurkumīnam ir spēcīgas pretiekaisuma īpašības, kas nomāc iekaisuma procesus un samazina iekaisuma citokīnu ražošanu. Samazinot iekaisumu aknās, kurkumīns palīdz novērst aknu audu bojājumus un veicina aknu šūnu atjaunošanos.
  • Žults ražošanas stimulēšana: Ir pierādīts, ka kurkumīns stimulē žults ražošanu aknās, kas palīdz uzlabot gremošanu un uzlabot tauku uzsūkšanos, kā arī atbalsta vispārējo aknu funkciju un aknu attīrīšanas, detoksikācijas procesus (detokss).
  • Aizsardzība pret aknu bojājumiem: Pētījumi ir parādījuši, ka kurkumīns var aizsargāt pret dažādiem aknu bojājumiem, tostarp toksīnu, alkohola un noteiktu zāļu izraisītiem bojājumiem. Kurkumīns palīdz stiprināt aknu šūnu membrānas, palielina detoksikācijas (detokss), toksīnu izvadīšanas,  enzīmu aktivitāti aknās un nomāc hepatozisko stellāto šūnu aktivāciju, kuras spēlē galveno lomu aknu fibrozes veidošanā.
  • Taukainas aknu slimības novēršana: Kurkuma un kurkumīns ir parādījuši cerību bezalkoholiskās taukainās aknas slimības (NAFLD) novēršanā un ārstēšanā, stāvoklī, ko raksturo tauku uzkrāšanās aknās. Kurkumīns palīdz samazināt tauku uzkrāšanos aknās, uzlabot insulīna jutīgumu un mazināt iekaisumu, kas saistīts ar NAFLD.
  • Kurkumas pievienošana uzturam, vai kā garšviela ēdienu gatavošanā, vai kurkumīnu saturošu uztura bagātinātāju lietošana, var būt noderīgs veids, kā atbalstīt aknu veselību. Tomēr ir svarīgi atzīmēt, ka kurkumīna biopieejamība ir salīdzinoši zema, tādēļ kurkumīna lietošana kopā ar melnajiem pipariem (kas satur piperīnu, savienojumu, kas palielina kurkumīna uzsūkšanos) vai labāk uztura bagātinātāju ar augstu uzsūkšanās spēju lietošana, var palielināt tā efektivitāti. Nahrin savos uztura bagātinātājos izmanto īpaši efektīvu kurkumu, ar līdz pat 40 reizes labāku  uzsūkšanās spēju.

Atgādinām, ka cilvēkiem ar aknu slimībām pirms uztura bagātinātāju lietošanas vai būtisku uztura izmaiņu veikšanas nepieciešams konsultēties ar ārstu.

EFSA (Eiropas Pārtikas nekaitīguma norādes) par kurkumu:

  • Palīdz uzturēt aknu veselību
  • Palīdz uzturēt imūnsistēmas efektivitāti
  • Palīdz uzturēt izturību pret alerģijām
  • Ir ievērojamas antioksidantu īpašības
  • Atbalsta asins veidošanos un kvalitāti
  • Atbalsta normālu sirds darbību
  • Atbalsta normālu asinsriti
  • Palīdz uzturēt plaušu un augšējo elpceļu veselību
  • Atbalsta nervu sistēmas darbību
  • Izmanto gremošanas uzlabošanai
  • Palīdz atbalstīt normālu aknu darbību
  • Veicina gremošanas orgānu darbību
  • Atbalsta aknu un žultsceļu darbību
  • Veicina gremošanas darbību
  • Palīdz atvieglot tauku gremošanu
  • Palīdz atbalstīt gremošanu
  • Mazina iekaisumu
  • Mazina muskuļu un locītavu sāpes
  • Veicina labu garīgo līdzsvaru
  • Novērš tauku uzkrāšanos un atvieglo to uzglabāšanu aknās

Kurkuma komplekss, Cavacurmin®, 60 kapsulas.

Kopsavilkums.

Aknu veselība ir ļoti svarīga veselībai un labsajūtai. Par laimi, mums ir vairāki veidi, kā varam atbalstīt savu aknu darbību. Pirmkārt, tas ir veselīgs uzturs un otrkārt, tie ir kvalitatatīvi uztura bagātinātāji no dabiskām izejvielām, piemēram, tādi kas satur Artišoku un Kurkumu. Ja vēlies uzlabot savu aknu veselību, apsver, kā izmantot šo uzturvielu pievienošanu ikdienas uzturā.