Nogurums, nespēks un enerģijas trūkums? Pārmērīga skābju veidošanās organismā var ievērojami ietekmēt pašsajūtu. Kā atjaunot skābju-sārmu līdzsvaru, uzzināsiet šajā rakstā.
Nogurums, nespēks un enerģijas trūkums? Pārmērīga skābju veidošanās var ietekmēt pašsajūtu. Mūsdienu uztura un dzīvesveida paradumi var viegli novest pie pārmērīgas skābju veidošanās organismā. Tāpēc daudzi cilvēki šodien saskaras ar nesabalansētu skābju-sārmu līdzsvaru – un daudzi nemaz nenojauš, ka pārmērīga skābju veidošanās var būt saistīta ar viņu piedzīvotajiem simptomiem, piemēram, nogurumu, izsīkumu un muskuļu sāpēm.
Sabalansēts skābju-sārmu līdzsvars nodrošina, ka urīna pH līmenis ir ideālajā diapazonā no 7,35 līdz 7,45, kas ir viegli sārmainā stāvoklī. Organisma pH līmenis ir izšķirošs optimāli funkcionējošai vielmaiņai un tādiem procesiem kā elpošana, asinsrite, gremošana u.c. Dažādi faktori var veicināt palielinātu skābju veidošanos organismā.
Pārtikas produktu skābā garša nav sinonīma to iedarbībai uz organismu. Izšķirošas ir to ķīmiskās īpašības. Attiecībā uz skābju-sārmu līdzsvaru, mēs varam savus pārtikas produktus iedalīt trīs grupās:
Sārmu veidojoši pārtikas produkti:
Neitrāli vai gandrīz neitrāli pārtikas produkti:
Skābju veidojoši pārtikas produkti:
Neitrāliem pārtikas produktiem nav būtiskas ietekmes uz mūsu skābju-sārmu līdzsvaru, kamēr skābju veidojošie pārtikas produkti līdzsvaru vairāk tiecas pārvietot uz skābo pusi, un sārmu veidojošie pārtikas produkti – uz sārmaino pusi.
Ja skābju-sārmu līdzsvars ilgstoši ir nesabalansēts, var rasties dažādi nespecifiski simptomi. Biežākie simptomi:
Kā noteikt pārmērīgu skābju veidošanos?
Alternatīvi pH līmeņa mērīšanai urīnā var veikt uztura dienasgrāmatas uzturēšanu un atzīmēt tajā pārtikas produktus kā skābju veidotājus vai sārmu veidotājus. Īpaša uzmanība jāpievērš arī šķidruma daudzuma un dzērienu veida pierakstīšanai, jo gāzētie dzērieni un kafija var būtiski ietekmēt pH līmeni daudziem cilvēkiem. Ar šādu dienasgrāmatu bieži vien ir iespējams vienkārši un skaidri noteikt organisma pH situāciju. Ja nepieciešams, dienasgrāmatu var apspriest ar uztura speciālistu.
Skābes un sārmi, kas veidojas vielmaiņas laikā no uzturvielu noārdīšanās, organisms ne vienmēr var viegli neitralizēt. Pastāvīga skābju slodzes neitralizēšana var notikt uz veselības un pašsajūtas rēķina. Kaulu zudums un nierakmeņi, samazināta darba spēja un podagras problēmas ir tikai dažas no iespējamām sekām, kas saistītas ar lēnu pārmērīgas skābju veidošanās pieaugumu, kura kompensēšana organisma bufersistēmām kļūst arvien grūtāka.
Dažādas bufersistēmas mūsu organismā:
Uztura bagātinātājs ar minerālvielām, mikroelementiem, inulīnu un selēnu. Līdzeklis skābju-sārmu līdzsvara optimizācijai. Apgādā organismu ar svarīgām minerālvielām. Minerālvielas kauliem, muskuļiem, nerviem, enerģijai. Veicina organisma attīrīšanos, uzlabo vispārējo pašsajūtu.